KBK - TRAIL 2017: DARILO NARAVE

Vsaj dva razloga sta letos za tak naslov poročila o sobotnem tekaškem prazniku pod Blegošem. Že pregovorno, vsaj za nas domačine, prelep Blegoš v mesecu maju, ko zelena kar bruha na plano, ko moraš zjutraj, potem ko zagledaš Blegoš v prebujanju, ko se zadnje sence noči umikajo jutranjemu soncu, namesto v njegov objem, delovnim obveznostim naproti in upati, da bo prihajajoči vikend Blegoš prav tak.
Drugi razlog, tokrat morda še pomembnejši, pa je dejstvo, da je mati narava, potem, ko je že kar teden dni prej ravno za soboto napovedovala pravo močo, nekoliko upočasnila svoj ritem in nam naklonila res lepe pogoje za izpeljavo prireditve. Tako mi organizatorji, kot obiskovalci, predvsem pa tekači in pohodniki, smo z letošnjim razvojem vremenske situacije lahko več kot zadovoljni. Tisti popoldanski dež bomo pa najbrž hitro pozabili, morda nam je bilo zato v kozolcu, pod streho, stisnjenim, še toliko bolj lepo in sta nam ričet in kakšno pivo še bolj »zapasala«.
Že zaradi nepredvidljivosti organizacije prireditev v naravi, je vsak tovrstni dogodek zgodba zase, čeprav so včasih organizacijski prijemi že kar preveč rutinski.

Po sedmih izvedbah KBK-ja v klasični gor-dol varianti, iz Kopačnice direktno na vrh in potem prav tako nazaj, smo letos prvič zagrizli v novo zgodbo. Že mesece pred tokratnim druženjem v Kopačnici smo se spraševali, ali se bo ideja po spremembi prijela. 150 udeležencev tekačev-pohodnikov je dokaz, da KBK peljemo v pravo smer, po novem v KBKtrail različici. Nekaj kilometrov daljša trasa, pa zato manj najtežjih klancev, več ravninskih delov, več možnosti za »objem« Blegoša, to so značilnosti nove trase, ki bo z gotovostjo ostala v koledarju gorskih tekov tudi v bodoče.

Med zmagovalce Blegoša bomo ponovno vpisali ime Simon, le da to ne bo zmagovalec prvih petih tekov, pač pa nekdo, ki je v zadnjih letih na zmagovalnih stopničkah že imel možnost izbirati med, za KBK značilnimi medaljami v obliki dobrot iz krušne peči. Prav na KBK praznik novopečeni Abraham Simon Strnad je imel možnost, da se je skupaj z najboljšo med dekleti, Mojco Koligar, lahko v družbi znanega para iz TV ekranov, katerega del prihaja iz domačih Hotavelj, slikal v okvirju »KBK je zakon«. Oba zmagovalca sta krepko presegla pričakovanja po časovnih znamkah. Pri Simonu se je ura ustavila pri 1:34:03h, Mojca pa je ob prihodu v cilj videla rezultat 1:51:21h.

Ker s spremembo trase KBK-ja vedno večjo pozornost dajemo tudi povsem običajnim rekreativcem, ki jim je osnovni cilj zlasti doživetje, potrditev svojih pričakovanj, nenazadnje pa tudi gibanje v družbi pozitivnih so-trpinov, ki spoštujejo vsak rezultat, tudi nekoga, ki se z rekreacijo-tekom šele spoznava. Ni lepšega, kot v cilju videti sicer utrujen obraz, ki pa hkrati kaže znake optimizma, doseženega, napredka. Če je to okrepljeno še s podporo ljudi ob progi ali v cilju, je namen dosežen.

Prvi cvet Pušeljca gorskih tekov, KBK – trail, je za nami, sledijo še Ratitovec, GM4O in Črna prst, sezona Primorskih gorskih tekov pa je tudi že pošteno v svojem ritmu.

Organizator, torej Športno društvo Marmor Hotavlje, pa že »grize« naprej. Že čez dober teden Vas/nas čaka ŠPORTNI DAN NA HOTAVLJAH, ki bo v znamenju otroških tekov, dobrodelnega teka-hoje in različnih športnih aktivnosti. V so-organizaciji z ostalimi društvi v Poljanski dolini bomo spet kolesarili po POLANSKIH PUKLIH, se septembra spet podali na Blegoš, le da takrat s kolesi. Za kolesarje pripravljamo na Blegošu že v kratkem nov izziv. Več o tem pa seveda na www.sdmh.si.

Upamo, da ste bili z letošnjo izvedbo KBK – traila zadovoljni in da ste si naslednji maj, če ne že prej, že rezervirali za obisk krajev pod Blegošem!

Niko Stržinar, ŠDMH

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com