PETARDA na KBK-ju 2014

Petarda zmag Simona Aliča, rekordna udeležba, deloma spremenjena proga zaradi posledic februarskega žleda in vse oblike možnega vremena.
To so glavni povzetki letošnjega KBK-ja, gorskega teka (in/ali hoje) na Blegoš in nazaj, s katerim v Športnem društvu Marmor Hotavlje že peto leto "napadamo" Blegoš tudi peš, ne samo s kolesi (to običajno počnemo v septembru - MTB Blegoš).

Februarska igra narave, ko je Slovenijo prizadel močan žled, ni prizanesel niti Blegošu oz. gozdovom pod njim. Ogromne količine podrtega drevja, posledično neprehodne poti za upravljalce gozda, kaj šele za pohodnike/tekače, so vzbujale skrb, kako letošnji KBK sploh izpeljati. Vendar ob podpori gozdarjev in lastnikov smo tudi ta problem, ob dejstvu, da smo morali tekmovalno traso vseeno nekoliko spremeniti, uspešno rešili. Morda pa je nova, letos spremenjena trasa za tekmovalce še boljša kot tista iz preteklih let.

Simonu Aliču (čas 1;14:01), poljanskemu domačinu, nespornemu kreatorju gorskih tekem zadnjih let v Sloveniji, je uspela petarda zmag na KBK-ju. Na vseh dosedanjih izvedbah je bil namreč prav on tisti, ki je vodil kolono tekačev proti Blegošu, na koncu pa v solo varianti prvi pritekel v cilj. Najbližje Aliču sta bila letos Rok Bratina in Lenart Oblak, tudi domačin, sicer biatlonski reprezentant.
Med dekleti je po nekaj letni odsotnosti spet slavila Valerija Mrak (čas 1;30:45), tudi prva zmagovalka in rekorderka Blegoša, pred Ano Čufer in Jano Bratina.

Poleg tistih najboljših, za KBK značilno nagrajenih s hlebom domačega kruha, potice ali ocvirkovice, je treba dati vzpodbudo tudi vsem ostalim tekačem, ki so se ob teh težkih razmerah podali proti Blegošu, poskrbeli, da zdravniška služba ni imela nobenega dela in soustvarili prijeten, domač ambient v Kopačnici.
Tisti, ki se jim na koncu ni mudilo domov, in so zaslužene nagrade rezali že kar na prizorišču v dobri družbi, so bili deležni tudi odprtega, jasnega neba, posijalo je namreč sonce, medtem ko jih je dopoldne ob štartu in med tekmo čakal tudi prijeten hlad dežja in nekaj sneženja na vrhu Blegoša. "Tri-vremenski taft" torej letos na KBK-ju.
Blegoš oz. KBK je bil letos že drugič tudi ena od postaj Pokala primorskih gorskih tekov in prvi cvet Pušeljca gorskih tekov, ki združuje organizatorje tekov iz Poljanske in Selške doline ter Baške grape.

Ob povabilu, da se vidimo spet naslednje leto, se še enkrat spomnimo vseh tistih, ki, tudi za vse nas, zadnje mesece čistijo poškodovane gozdove po Sloveniji. Zahvalimo se jim lahko tudi tako, da poskušamo uporabo slovenskega "zlata", kot lahko lesu, produktu narave, po kateri tako radi tečemo, upravičeno rečemo, vključiti v naše življenske procese in navade.

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com